Bejelentkezés Regisztrálás

Bejelentkezés

cimer szines 200 akkrekival tehetsegpont alapitvany logo facebook-logoTuxera notagline RGB kicsi

 

Húszéves a versenyképes matematikai tudást biztosító Erdős-program..Magyarország versenyképességének szempontjából kulcsfontosságú a jól képzett szakemberek folyamatos utánpótlása. 

A Pannon Egyetem által 2001-ben megalapított Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó már két évtizede biztosít fejlődési lehetőséget a jó képességű, elsősorban vidéki diákoknak – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Fotó: Shutterstock

Az Erdős-program a bentlakásos hétvégi tréningjeinek, elkötelezett és elismert pedagógusainak köszönhetően mára az egész országban népszerű tehetséggondozó mozgalommá nőtte ki magát. Az „Akkreditált kiváló és nemzetközi tehetségpont” címet is elnyert program középpontjában a kreativitás fejlesztése és a csoportos munka áll, elsődleges célja a hatékony matematikai gondolkodás erősítése egy-egy probléma azonosításában, elemzésében, megoldásában. 

A tehetséggondozó program pontos eleme a versenyekre való felkészítés, amely egyúttal a résztvevők fokozott koncentrációra és együttműködő versengésre való képességét is fejleszti. A „sikeres emberek” elnevezésű sorozatban neves tudósok, gazdasági szakemberek bevonásával motiválják a fiatalokat a pályaválasztásuk során, idejekorán felkeltve érdeklődésüket a műszaki- és természettudományok iránt.

Schanda Tamás hangsúlyozta: 

A világ versenyképes gazdaságainak sikeréhez az információ hatékony értelmezésével, elemzésével és feldolgozásával összefüggő készségek jelentős mértékben hozzájárulnak. Egyre fontosabbá válik a képzelőerő, a megszokottól eltérő látásmód, valamint az együttműködés, az alkalmazkodás, a kommunikáció képessége is. A matematikai tehetséggondozást sem lehet elég korán kezdeni, Magyarországon azon dolgozunk, hogy a kutatói életpálya valamennyi szakaszában támogatni tudjuk a fiatalokat. A hálózati modellben működő tehetséggondozó program eredményességét nemzetközi versenyeken elért rangos helyezések is bizonyítják.

Forrás: vg.hu

Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola küldöttsége, dr. Pintér Ferenc irányításával nemrégiben szakmai kiránduláson járt a kínai Sencsen városában. A hétfős delegáció a SUSTech egyetem vendégszeretetét élvezte.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola kreativitásfejlesztő tevékenysége és a tehetséggondozásba fektetett energiája lenyűgözte a sencseni Southern Univer­sity of Science and Technologyt (SUSTech). A kapcsolat a kínai egyetemen tanuló, salgótarjáni Zsombó Istvánnak köszönhető, aki egykor az Erdős-iskola növendéke volt, s igyekezett hidat képezni az intézmények között. A magyar iskola működtetéséért három éve a Matematikai Tehetségekért Alapítvány felel a kanizsai dr. Pintér Ferenc irányításával. A vezető elmondta: a kínai egyetem beiskolázásért felelős igazgatójával, Thomas Schneiderrel az oktatási kiállításon találkozott először, s a tanári karral együtt meghívták egy szakmai programra.

 sencsen

– A dunántúli és az alföldi kollégákkal együtt látogattunk a külső kerületekkel együtt közel 20 millió lakosú Sencsen egyetemére, ami a kínai rangsorban a nyolcadik helyen áll, de a világ 200 legjobb felsőoktatási intézménye között tartják számon – fogalmazott dr. Pintér Ferenc. – Az ottani szakemberek igazán kitettek magukért, hiszen a kirándulás alkalmával alapos tájékoztatásban részesítettek bennünket. A város a külföldi befektetések fontos központja Kínában, és az 1970-es évek óta a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa, valamint az ország legforgalmasabb kikötője. Sencsen egy körülbelül 30 ezer fős vásárfalu volt, népszerűségét a Kaulung–Kanton vasútvonalnak köszönhette. A falu 1979-ben elnyerte a városi rangot, s ez alatt a negyven év alatt felhőkarcolók sokaságát húzták fel. A Guangdong tartományban található egyetem a várostól elzárt 2,2 négyzetkilométeren 2012-ben nyitotta meg kapuit. A fejlődés léptéke magyar szemmel szinte felfoghatatlan, hiszen az eltelt hét évben egymás után „nőttek ki” a földből a kollégiumok, ezek közül a legmagasabb 35 emeletes. Jelenleg új matematikai, informatikai és orvosi tanszék épül. Az intézménykomplexum területén uszoda, sportcsarnok, megannyi sportpálya, étterem, élelmiszer-áruház, valamint külön oktatókórház működik. Ha ez nem lenne elég, saját helyi járatos buszközlekedés szolgálja a hallgatók kényelmét.

 

Dr. Pintér Ferenc hozzátette: a 7000 fős egyetemre viszont kizárólag a legjobbak, vagyis a különösen jó képességűek kerülhetnek be. A kínai szigorú érettségi rendszer mellett egy belső felvételin is megszűrik a középiskolákból érkező fiatalokat. Három éve indult a nemzetközi képzés, ebben jelenleg több évfolyamon 33 fő tanul, köztük Zsombó István. Az angol nyelven folyó oktatásban az egyetemen alapvetően műszaki diplomát lehet szerezni, ám a szakosodásig még az alaptantárgyakból (matematika, fizika, kémia, biológia) jól kell teljesíteni. Sőt kötelező alapfokon megtanulni a kínait.

– A vendéglátóink nemcsak beszéltek az oktatásukról, hanem be is mutatták azt – folytatta dr. Pintér Ferenc. – A modern technológia minden újdonságával felszerelt laborjaiban dolgoznak az oktatók és a hallgatók együtt. Az orvosbiológiai részlegükön például különféle végtagprotéziseket fejlesztenek, ezenkívül lehetőség van elmélyedni a gyógyszervegyészet rejtelmeiben is. Jelenleg öt olyan, egyenként 6 millió dolláros mikroszkóppal rendelkeznek, amivel újabb lehetőségek tárulnak fel a főleg a műszaki kutatások területéért rajongó hallgatók előtt.

 

A magyar program részleteiről tartott előadást követően a kínaiak még inkább elkötelezettek egy jól működő kapcsolat kiépítésében. Az Erdős-iskola vezetője úgy érzi, a sencseni egyetem továbbra is tárt karokkal várja a külföldi, akár magyar diákokat is, akik szívesen elmélyednének a kutatásban, illetve a keleti kultúra rejtelmeiben. De akár arra is lehetőség nyílik, hogy a diplomát szerzettek multinacionális cégeknél helyezkedjenek el.

– Várhatóan az újabb tárgyalásokra, az esetleges megállapodási szerződés aláírására a január eleji fővárosi edukációkiállításon nyílhat alkalom – tette hozzá dr. Pintér Ferenc. – A korábbi egyeztetéseken is kiderült: érdeklődnek a középiskolai tehetséggondozás iránt, és az Erdős-programmal hosszú távon számolnak.

 

Forrás: https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-sencseni-egyetemen-tanulo-magyar-diak-reven-kothetnek-szorosabb-kapcsolatot-3479685/?fbclid=IwAR30dWeSTuBrJQXqEysGw8c0JHFCoQdF1IW6nOIzEWdU6XroyAIZ0kyw0hg

pinter ferenc zaol cikk

Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó program sikerességére már külföldön is felfigyeltek. A dr. Pintér Ferenc tanár szakmai irányításával működő szervezetet még az év eleji fővárosi Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás előtt kereste fel a kínai Sencsen városában működő Southern University küldöttsége. Tette ezt a felsőoktatási intézményben első éves Zsombó István jóvoltából. A 20 éves fiatal pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulójaként megnyerte a 12. osztályosok számára kiírt négy megye matematikaversenyét. Ezúttal pedig egykori tehetséggondozó szervezetének segített.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara – felismerve azt a tényt, hogy a műszaki és természettudományok iránti érdeklődés csökkenése veszélyeztetné a kutatók utánpótlását – tizennyolc évvel ezelőtt alapította meg az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolát. Ennek működtetését 2016 óta már a Matematikai Tehetségekért Alapítvány végzi a nagykanizsai dr. Pintér Ferenc irányításával.

Az iskolai munka keretében elsősorban a kreativitás fejlesztése, valamint a gyerekekkel való csoportos foglalkozás áll a középpontban, a tanulóik pedig rendszeresen kiemelkedő eredményeket érnek el a különféle matematikai és természettudományos viadalokon.
– Különösen jóleső érzés, hogy az egyik korábbi diákunk révén kerülhettünk kapcsolatba a kínai egyetem nemzetközi beiskolázásért felelős igazgatójával – fogalmazott dr. Pintér Ferenc. – A találkozásunkkor szó esett az iskolánk küldetéséről, és a tanári karral együtt meghívtak bennünket az intézményükbe, ennek várhatóan novemberben teszünk eleget. A 11 millió lakosú Sencsen egyeteme a kínai rangsorban a nyolcadik helyen áll, de a világ 200 legjobb felsőoktatási intézménye között tartják számon. Ha lehet hinni a híreknek, a campusuk akkora területen helyezkedik el, hogy külön helyi járatú buszközlekedést bonyolítanak. És éppen, amire a magyar küldöttség megérkezik, öt darab ötvenemeletes kollégium építése is befejeződik a területen.

Pintér Ferenc hozzátette: a kínaiak leszögezték, hogy hosszú távú együttműködésben gondolkoznak, s egész Európában erre törekednek, hiszen szeretnének elit képzőhellyé válni. Érdeklődnek a középiskolai tehetséggondozás iránt is, a magyarok pedig előadás és szakmai foglalkozás keretében is bemutatják a maguk modelljét. Konkrétum még nincs, de a kínaiak nem zárkóztak el az anyagi támogatástól sem.

Forrás: Zaol

Pedagógus szolgálati emlékérmet vehetett át dr. Pintér Ferenc nemrégiben a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszának diplomaosztó ünnepségén. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pályán eltöltött 47 évet ismerte el.

A kitüntetést azok a pedagógusok kapták meg, akik legalább 25 évet töltöttek a katedrán. A 70. születésnapját a napokban ünneplő csurgói születésű matematika-fizika szakos középiskolai tanár ezt a követelményt majdnem megkettőzte. Dr. Pintér Ferenc tartalmas életpályáját számos díjjal ismerték el, kivételesen j matematikai tehetséggondozó hálózatot épített ki a megyében és országszerte is rendszeresen számítanak a tudására, tapasztalatára. A gyerekek iránti rajongása, és szerénysége miatt sokan tekintik példaértékűnek munkáját.

– Már kanizsainak számítok, hiszen az azóta megszűnt Petőfi-iskolába jártam, ahol Kaczeus Antal világos, közérthető magyarázatával megszerettem a matematikát, ráéreztem a logikus gondolkodásra – mesélte dr. Pintér Ferenc. – Aztán a Landler (ma Batthyány) gimnáziumban érettségiztem, s innen a Szegedi Tudományegyetemre vezetett az utam, ahol 1972-ben diplomáztam. Majd visszakerültem a régi szakközépiskolámba, ahol 2012-es nyugdíjba vonulásomig tanítottam.

SZAK8986 768x511

Dr. Pintér Ferencnek a Pannon Egyetem kanizsai kampuszának diplomaosztó ünnepségén adták át az újabb szakmai elismerést Fotó: Szakony Attila

Elmondása szerint ha újrakezdené a pályáját, ismét a katedrát választaná. Igyekezett szinte mindenben részt venni, tájfutó versenyeket szervezett, később már sakkcsapatokkal szerepelt különféle bajnokságokban. Legnagyobb eredményének azt tartja, hogy Vajda István zalaegerszegi kollégájával meghonosíthatta a matematikai tehetséggondozást a megyében. Korábban Debrecenben egy konferencia foglalkozott a témakörrel. Ekkor eldöntötték: megvalósítják, s Kóbor Vilmos szakfelügyelő jó szemléletének hála elindulhattak az úton. Havonta egyszer, ingyenesen a zalai diákok a legjobb tanároktól kapták a képzést, nyáron pedig tábort szerveztek. Ezután 1993-ban elindult a Matematikai Tehetségekért Alapítvány, melyet kibővítettek lehetőségekkel. A matematikadoktori cím megszerzése után viszont már csak a tanításra, a gyerekekre koncentrált.

– A pedagógia nagyon egyszerű dolog: szeretni kell a gyereket – tette hozzá. – A matematikatanárnak félig-meddig színésznek kell lennie, hogy eladja azt a produkciót, vagyis a tananyagot a diákjainak.

Keszegh István

1950 - 2019

keszegh

A Selye János Gimnázium (Rév – Komárom) legendás matematikatanára, 1985 és 1991 között igazgatója, az Erdős Pál Matematika Tehetséggondozó tanára, 2019. március 24-én, rövid betegség után, életének 69. évben elhunyt.

Keszegh István matematika-fizika szakos gimnáziumi tanár 1950. június 22-én Marcelházán született, 1968-ban érettségizett a komáromi magyar gimnáziumban, majd 1974-ben a prágai Károly Egyetemen szerzett diplomát matematika-fizika szakon.
Tanári pályáját a nagymegyeri gimnáziumban kezdte, majd 1980-tól a komáromi gimnáziumban tanárként és igazgatóként dolgozott egészen nyugdíjazásáig. Kimagasló tevékenységével tudásalapú gimnáziumot hozott létre, amely a minőségi munkából táplálkozott. Széleses látókörű, szakmailag kiválóan felkészült pedagógus volt, tanítványai rajongva szerették. Kiemelt feladatának tekintette a matematikai tehetséggondozást, melynek eredményeként sok diákot juttatott el matematikából országos olimpia legmagasabb szintjére, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiai csapattagságig.
Személyében kiváló szervezőt is megismerhettünk. Évtizedeken át Ő volt a Kenguru Nemzetközi Matematika Verseny felvidéki szervezője, mellyel lehetővé tette, hogy diákjai anyanyelven oldhassák meg a feladatokat. Ő volt a Zrínyi Ilona Matematika Verseny felvidéki fordulójának lebonyolítója is. Létrehozta a PROMATEK Társaságot, melynek célja felkarolni a fiatal magyar matematikai tehetségeket; szándéka, rendeltetése, hogy a felvidéki diákokból sikerüljön létrehozni a felvidéki magyar matematikai olimpiai csapatot. Rendszeresen részt vett különböző matematikai táborokban, vándorgyűléseken, ahol széleskörű kapcsolatot épített az anyaország pedagógusaival. Ennek kapcsán került szoros kapcsolatba a Matematikai Tehetségekért Alapítvánnyal is, és ezt követően bekapcsolódott az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó munkájába tanárként, és szervezte a felvidéki diákok részvételét.
Több mint tíz éven át tanított a Soproni Benedek Elek Óvóképző Főiskola kihelyezett tagozatán, oktatott a komáromi Selye János Egyetemen, alapító tagja volt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének. A szövetség egykori országos alelnökeként, illetve a szövetség országos és komáromi területi választmányának tagjaként főként szakmai kérdésekkel foglalkozott. Szorgalmazta a tehetséggondozás színvonalának emelését, az állandó innováció megvalósítását, illetve azt, hogy a matematika oktatása területén is létrejöjjön és megerősödjön az oktatás teljes autonómiája, mint egyedüli létező megoldás a problémák megoldásához. 
Munkásságát több szakmai díjjal is jutalmazták, így 2003-ban a Szent Gorazd, ugyanebben az évben a Felvidéki Magyar Pedagógus-díjjal, 2011-ben a Beke Manó Emlékdíjjal.
A matematika iránti lelkesedése és elkötelezettsége nyugdíjas éveiben sem hagyott alább, jelentkező betegségeinek intő jeleit figyelmen kívül hagyva vállalta továbbra is szervezte a versenyeket, bátorított diákot, pedagógust.
Váratlan halálhírét megdöbbenten fogadta az Erdős program minden tanára, barátai, ismerősei és egykori tanítványai. Nehezen búcsúzom én is kedves, mindig mosolygós barátomtól. Emlékét örökké megőrizzük.

keszegh2

196 mesterm2019 78b0908 pinterf
 
A MOL Mester-M Díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei. A pedagógusokat általában saját, korábbi diákjaik és tanítványaik jelölik a díjra, majd a legérdemesebb jelöltek közül a MOL Alapítvány kuratóriuma összesen tíz személyt díjaz. Idén a kuratórium több mint 400 jelölt közül választotta ki azt a négy természettudományos oktatót, három művésztanárt, valamint három edzőt, akik átvehették az elismerést. 
 

Dr. Pintér Ferenc a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium nyugalmazott matematika tanára, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának tanára, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány elnöke, a középiskolai matematikai tehetséggondozás meghatározó személyisége. 

Évtizedek óta dolgozik a magas színvonalú matematikai tehetséggondozás megteremtéséért. Létrehozta az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozót, közreműködött a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny meghonosításában. Tanítványai sikeresen szerepelnek a tanulmányi versenyeken, majd folytatják egyetemi tanulmányaikat, szakmai pályafutásukat. Precizitása példamutató, személyisége meghatározó a diákok számára. Az Erdős Programban résztvevő egykori tanítványai jelölték, akik ma meghatározó munkakörökben dolgoznak az üzleti szférában, software fejlesztésben, vagy egyetemi oktatók lettek. Munkáját többek a Magyar Köztársasági Arany érdemkereszttel és Rátz Tanár Úr Életműdíjjal ismerték el.

El tudják képzelni, hogy a tanév lezárta után vannak gyerekek, akik felkerekednek a Balatonhoz, ott pedig idejük egy részében iskolapadban ülnek és matekoznak? Mindezt nem büntetésből, hanem szerelemből teszik. Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó fonyódi táborában jártunk.

„Ma délelőtt a diofantoszi egyenletekről volt szó, majd különböző egykörzős szerkesztéseket csináltunk” – mondja az egyik kaposvári táborozó lány mosolyogva. Valószínűleg elég furcsán nézek rá, mert gyorsan hozzáteszi, hogy délután viszont szabad program lesz: mennek fürödni, vagy ha azt az idő nem engedi, kézműveskedni.

(Nem állom meg, hogy ne fedjem fel azon olvasók előtt, mi fán terem a diofantoszi egyenlet, aki netán nem tudná: „általában olyan egész együtthatós algebrai egyenletek, melynek a megoldásait is az egész – esetenként a racionális – számok körében keressük”. Bővebben, mondjuk itt. Szerencsére a körző és a szerkesztés mindenkinek ismerős lehet.)

A „Bacsákban” vagyunk, azaz a fonyódi Bacsák György Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Ránézésre ebben a suliban nem ért véget a tanév, júliusban is kis létszámú csoportok ülnek a termekben, akik a tanárra figyelnek, jegyzetelnek, matekoznak. De mielőtt bárki az oktatási jogok biztosához fordulna emiatt, eláruljuk, hogy ez egy balatoni tábor, konkrétan az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó (EPMT) immár hagyományos tábora. Délelőtt bizony – sok diák megrökönyödésére – a gyerekek tanórákon vesznek részt.

És mindezt önszántukból teszik! Egy másik 9.-es lány úgy fogalmaz, hogy ő egyszerűen szereti a matematikát. „Olyan ez nekünk, mint másnak a rejtvényfejtés, ha találkozunk egy jó kis matematikai problémával, addig gondolkodunk, amíg ki nem találjuk a megoldást. Egyszerűen jó érzés rájönni a megoldás útjára, sikerélmény. Ha ez nem sikerül, akkor frusztráltak, idegesek leszünk, és ez motoszkál a fejünkben egész nap.”

©

„A matekot ott hagyjuk a foglalkozásokon”

Be is lesünk Pintér Ferenc, a tábort és az EPMT programot fenntartó Matematikai Tehetségekért Alapítvány (MaTe) elnöke kalauzolásában egy-két terembe. Valóban, ránézésre pont olyan, mintha mindenütt valami normál matek-szakkör folyna, hol függvényekről, hol sorozatokról van szó (A tudósító a halántékához szorított fegyver fenyegetésében sem tudná megmondani pontosan, miről.)

A katedra előtt az ország legjobb matektanárai, a padokban az ország legjobb matekos diákjai.

A napirend úgy néz ki, hogy reggel nyolctól egyig ezek a foglalkozások folynak, onnantól viszont szabadprogramjuk van a diákoknak. Kérdezem az egyiket, hogy később a Balaton-parton, napozás közben is az itt tanultakról fognak-e beszélgetni (már semmin sem lepődök meg), de kiderül, hogy erről szó nincs: „a matekot ott hagyjuk a foglalkozásokon, délután már pihenünk, fürdünk, sportolunk.” Mint egy „normális” gyerek – teszem hozzá. Némileg lesajnáló mosollyal nyugtázzák, hogy már megint ezen rugózom.

Hiszen ők is „normális gyerekek”, csak annyiban különböznek a többiektől, hogy szeretik és tudják is a matematikát. Ők azok, akik rendre résztvevői és nyertesei az országos és nemzetközi versenyeknek, és akikből valószínűleg a jövő legjobb mérnökei, természettudományos kutatói lesznek.  A táborba ugyanis az EPMT-ben részt vevő gyerekek jelentkeznek, azaz olyanok, akik kifejezetten tehetségesek matematikában.

Pintér Ferenc
©

Megtalálni a tehetségeket

A programról már Pintér tanár úrral beszélgetünk, aki maga is, a többi tanárhoz hasonlóan, amolyan tábori szerkóban feszít, rövidnadrágban, fehér pólóban. Mint mondja, a tehetséggondozó – különböző előzmények után – 2001-ben indult a veszprémi egyetem informatikai kara fennhatósága alatt, két éve vette át az alapítvány (amely e mellett a Kenguru Nemzetközi Matematika Versenyt is szervezi, könyveket ad ki, tanártovábbképzéseket bonyolít). A célja az, hogy elsősorban vidéken megtalálja és felkarolja a matekból tehetséges gyerekeket egészen kis koruktól az egyetemig.

Amit a fővárosban a Fazekas és még néhány más matematika tagozatos iskola nyújt a gyerekek fejlődéséért, azt próbálja pótolni a vidéken, az ilyen lehetőségektől távol lévő fiataloknak az Erdős-program.

Mint magyarázza, elsősorban a problémamegoldó stratégiákra, a hatékony matematikai gondolkodásra próbálják rávenni a diákokat. Nem eljárásokat gyakoroltatnak be velük, a középpontban a kreativitás fejlesztése és a csoportban folyó munka áll, hiszen „a modern versenyképes gazdaságban előtérbe kerülnek a kooperációval, a kritikai gondolkodással, az információk hatékony feldolgozásával kapcsolatos készségek, egyre fontosabb az együttműködési, az alkalmazkodó, a kommunikációs képesség, az információk hatékony megszerzése és feldolgozása, a képzelőerő, a megszokottól eltérő látásmód.” Mind e mellett természetesen kiemelt cél a matekversenyekre felkészítés is.

©

Az eredetileg Nagykanizsáról indult program eredményei magukért beszélnek, a tanár büszkén mondja, hogy nemigen van olyan verseny, ahol az első 10-ben legalább 7 gyerek nem itt vértezte volna fel magát.

Mára az EPMT országos, sőt nemzetközi hírű modellprogrammá nőtte ki magát (átvette egy erdélyi egyetem, legutóbb pedig az egyiptomi kopt keresztények érdeklődtek iránta).

Hétvégi matek

A tehetséggondozó hétvégi bentlakásos tréningekre épül, a tanév során két helyszínen, Veszprémben és Szolnokon gyűlnek össze 5-5 hétvégén a diákok, akik egy-egy ilyen alkalommal hét 90 perces foglalkozáson vesznek részt a legjobb magyar matektanárok vezetésével. Ez a pedagógusok számára egyfajta misszió, ahogy Pintér fogalmaz, ők „megszállott emberek, akik a tehetséggondozásra tették fel életüket”.

A diákok pedig jelentkeznek az ország minden részéről, jelenleg mintegy 200 matektehetség vesz részt a foglalkozásokon. Ezeknek a matematikai tréningen túl van egy másik fontos hozadéka is, a motiváló közeg. Ezt már Hegyháti Máté mondja, aki jelenleg tanít a táborban és a tanévközi foglalkozásokon egyaránt, de korábban diákként maga is Erdős-programos volt.

„Azért is fontosak ezek a táborok, mert látjuk egymást. Ott ülnek mellettem azok, akik tavaly megnyerték az országos versenyt. Piszkál, hogy ők jobbak nálam, hiába én vagyok a városi, megyei szinten a legjobb, és ez egyre magasabbra állítja a lécet. Bár abszolút baráti légkör van a táborokban, van egy egészséges versengés is” – emlékszik vissza a diákként országos versenyeket nyerő, ma már doktorandusz egykori EPMT-s.

Hegyháti Máté
©

Haverok, buli, matek

A jó társaságot a mai diákok is kiemelik. A kaposvári lányok leszögezik, hogy délután már nem matekoznak, „ugyanúgy élünk, mint bármely más táborban a gyerekek: fürdünk, sportolunk, bulizunk”. Lehet kajakozni, focivébét nézni, kézműveskedni, vannak tanár-diák meccsek, sportversenyek. Nyolc szabadidőtanár segít a délutánok hasznos eltöltésében

„Jól érzik magukat, barátkoznak. Közös szerelmük a matematika. Vagy azért, mert tényleg szeretik, vagy, mert tudják, hogy kell a továbbtanulásukhoz, pályaválasztásukhoz” – foglalja össze Pintér tanár úr.

Az általunk megkérdezett diákoknak a szülei és tanárai ajánlották, hogy vegyenek részt az év közbeni és a nyári táborban is. De szívesen jöttek. „Minden tábornak megvan a tematikája. Ennek épp a matek. Azért jöttünk ide, mert szeretjük a matematikát. És ha barátaimmal jöhetek egy olyan táborba, ahol matekozunk, utána együtt vagyunk, az nekünk nagy élmény” – foglalja össze egy 10.-es diák.

©

Szólnak hangosan a prímek

A tábori hangulatra jellemző a hagyományos záróest, ahol mindenki előadhatja a többieknek a tudományát. És, mint mondják, itt egészen meglepő dolgok derülnek ki a „matekzsenikről”. Például, hogy kiválóan zongoráznak, hegedülnek, szavalnak. Egykor egy ilyen táborból indult az országos hírű Kockaéder nevű formáció is, ami (bevallottan) nem annyira a zenei tehetség felvillantásáról szól, mint inkább a matekos humorról: különböző korrekt matematikai kifejezések és definíciókat „énekelnek” a tagok ismert dallamokra.

A csoport tagjai még az X-Faktorban is indultak egykor, de a zsűri nem értékelte a deriválás-tematikát, pedig, ha valaki, hát ők biztosan jóban vannak az X-szel. A rajongók legnagyobb bánatára már nem annyira aktív a csapat, mára mindannyian valamilyen mérnöki, informatikai területen kutatnak-dolgoznak, de sok „daluk” megtalálható a Youtube-on, álljon itt okulásul, mondjuk, a Szóljanak hangosan a prímek című opus:

 

Bevált tehetségprogram, állandó pénzzavarral

Miután kihevertük a dalt (valljuk be, azért örömteli, hogy abbahagyták 157-nél a prímek dalba szedését), térjünk vissza a tehetséggondozó programra.

Pintér Ferenc elmondása szerint az egész modell nagyjából évi 15-17 millió forintba kerül. A gyerekeknek ingyenes az oktatás, de a szállást, étkezést fizetni kell. Van némi kormányzati és uniós támogatás (a fonyódi nyári tábor a 9-11.-eseknek szóló része például Matematikai Nyári Egyetem néven uniós pályázatból valósult meg), és az egyetem is tud adni a hátrányos helyzetű gyerekeknek ösztöndíjat, de a nagyobb pályázatok rendre úgy jelennek meg, hogy azokba az Erdős-program nem tud bekapcsolódni. Egyszerűen nem tudnák úgy átszabni a tevékenységüket, hogy beleférjenek. De mivel ez egy évtizedek óta futó, bizonyítottan eredményes modell, nem is lenne ez célszerű. Céges adományok sem nagyon érkeznek, így aztán állandó pénzzavarral küzd az alapítvány, amelynek legfőbb bevétele a már említett Kenguru verseny lebonyolítása.

Ez azért is elszomorító, mert nem csak a hétköznapi tapasztalat, hanem a kormányzati kinyilatkoztatások is állandóan arról szólnak, mennyire aggasztó helyzetben van a magyarországi természettudományos képzés, egyszerűen nincsenek szakemberek e területen. Érthetetlen, hogy egy ilyen bizonyított, sőt más területeknek is például szolgáló programra miért nincs kiszámítható állami pénz.

©

Miközben kifelé ennek okain gondolkodom, a folyosón összetalálkozom néhány diákkal, akik a faliújságot böngészik. (Ahelyett, hogy a parton lennének, ugye.) Mint kiderül, minden napra van korosztályonként 2-2 feladat, amit másnapra –aki akar – megoldhat. Nem lenne célszerű most idéznem a kifüggesztett feladatokat, nehogy olvasóinkban leromboljam a matematikai önbizalmat, inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy akkor tehát mégse mindenki felejti el délutánra a matekot.

Van olyan diák, aki még ilyenkor is, tábori szabadidejében is matekpéldákat old meg.

De, mint tudjuk, nekik ez a hobbijuk.

 

Forrás: http://hvg.hu/elet/20180713_Mit_csinal_a_balatoni_taborban_a_gyerek_Diofantaszi_egyenleteket_old_meg#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2018_07_13&type-id=HvgDaily&user-id=EA7C6398&utm_content=normal

73358624a6057d1e44f7ff4b49847631 825x600

A Táncsics Mihály Gimnázium két diákja: Borbényi Márton és Tóth Viktor is aranyéremmel tért haza a Közép-európai Matematika Diákolimpiáról, amelyet augusztus 22. és 28. között rendeztek meg Ausztriában. Csapatversenyben a magyarok az 5. helyezést érték el.

A két, kaposvári fiútól már az is hatalmas teljesítmény, hogy bejutottak a válogatottba, nem matematika specifikus iskolákból jövő diákoknak ez nagyon ritkán sikerül. Ők viszont a válogatóversenyeken és más megmérettetéseken olyan jól szerepeltek, hogy bekerültek a legjobb hat közé.

A felkészülésre az egész nyaruk ráment, ebben matematikatanáraik, Kubatov Antal és Tóthné Berzsán Gabriella mellett, dr. Pósa Lajos és dr. Dobos Sándor segítette őket. Az anyagi hátteret az Új Európa Alapítvány biztosította a felkészüléshez. A matematika olimpián 10 ország versenyzői mérték össze tudásukat, a geometria, a kombinatorika, a számelmélet és az algebra területén. A magyarok közül a két, kaposvári fiú bizonyult a legsikeresebbnek.

A logikai képességek és a motiváció mindkettőjüknél családi örökség, hiszen Viktornak az édesanyja, Mártonnak pedig mindkét szülője matematikatanár. Emellett viszont mindketten átlagos kamaszok, akik focival, tévénézéssel és olvasással szeretik tölteni szabadidejüket.

 

A fiatalok ebben a tanévben érettségiznek, a jövőre nézve mindkettőjüknek rendkívül nagyratörő tervei vannak. Márton az ELTE-re készül, alkalmazott matematikusként szeretne a pénzügyi, illetve biztosítási szektorban dolgozni elemzőként. Itt jól tudná kamatoztatni logikai, kombinatorikai képességeit. Viktor a neves Cambridge-i Egyetem hallgatójaként képzeli el a következő éveket, ahol a matematikán túl a programozás területén szeretné elmélyíteni tudását. Az ő fantáziáját a mesterséges intelligencia és az algoritmuselemzések mozgatják meg igazán, kutatóként képzeli el jövőjét.

 

Forrás: http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2016/09/07/az-elmult-50-ev-legnagyobb-matek-sikeret-erte-el-a-tancsics.html

Az oldal cookie-t használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadásával hozzájárul a cookie-k gyűjtéséhez. A cookie-król bővebben: wiki.